biblioteket

4. mars:
Popkulturell festkveld: Frode Grytten og Pedro Carmona Alvarez

Portretter av Pedro Carmona Alvarez og Frode GryttenPedro Carmona Alvarez og Frode Grytten

Øyo-biblioteket har invitert Frode Grytten og Pedro Carmona Alvarez, to av landets fremste forfattere, til Haugesund for å delta på vår popkulturelle festkveld om bøkene «Menn som ingen treng» og «Refrenger».

Sted: Haugesund folkebibliotek
.
Kjøp billett: Ticketco

Menn som ingen treng er Frode Gryttens niende novellesamling. I ti sterke noveller møter vi menn som har havnet i trøbbel av årsaker som skyldes brist eller misferd. Her finnes desperasjon, kjærlighet, håpløshet og komikk. Grytten gir oss skrap samfunnsanalyse og skriver empatisk om menn som trenger kvinner, menn som trenger menn, og menn som ingen treng.

Til samtalen med Grytten har vi og invitert psykologspesialist Håvard Wester Breistein til å gi oss et faglig blikk på tematikken i novellene i «Menn som ingen treng».

Førsteamanuensis Hege Myklebust på Høgskulen på Vestlandet leder samtalen med Grytten og Breistein.

I fjor høst gav Pedro Carmona-Alvarez ut essaysamlingen «Refrenger». Nå kommer han til Haugesund for å dele historier om sanger og stemmer, lytting og litteratur, identitet og biografi, samt om sin egen familie, om deres flyktninghistorie fra Chile til Norge, og om hvordan musikk og nostalgi utvider og sementerer kollektiv og individuell hukommelse. I samtalen vil han også komme innom amerikansk sangtradisjon med bakgrunn i sangere som Mercedes Sosa, Violeta Parra, Bob Dylan, Woody Guthrie, Leonard Cohen og Bruce Springsteen.

Sosialantropolog Therese Landås vil lede samtale med Carmona-Alvarez.

Kaféen «Hos Carlos» vil ha åpent og ha et fint utvalg av mat og drikke.

Velkommen!

Torsdag, 20. februar

Bokomslaget til Pappas siste reisBoka «Pappas siste reis» av Mikal Olesen Lerøen har fått veldig gode tilbakemeldinger.

Bokprat med forfatter Mikal Olsen Lerøen

Øyo-biblioteket har invitert journalist og forfatter Mikal Olsen Lerøen til Haugesund for å snakke om boken «Pappas siste reis», som tar for seg et mørkt kapittel i norsk historie: De norske sjøfolkene som ble sendt inn i oljekrigen i Persiabukten på 1980-tallet.

Etter innlegget vil Hilde Sandvik, journalist og forfatter, lede en samtale med Lerøen og Sverre Meling jr.

Sted: Haugesund folkebibliotek
Tid: Torsdag 20. februar 2019 kl. 19:30–21:30.
Pris: 160,-. Billetter får du kjøpt på nett eller på Haugesund folkebibliotek.

Om Øyo-biblioteket

Øyo-biblioteket er en frivillig og ideell forening i Haugesund som setter søkelys på bøker og forfattere som tar opp viktige samtidspørsmål. Dette gjør vi ved å arrangere åpne forfattermøter.

Siden 2015 har vi ønsket å legge til rette for folkelige møter mellom forfattere og lesere av samtidslitteratur, med særlig vekt på sakprosa. Og med rundt 30 arrangement bak oss har vi gitt et viktig bidrag til kulturlivet i Haugesundsregionen ved å skape gode møter for kunnskapsformidling, debatt og samfunnsengasjement.

Her er noen av gjestene vi har hatt gleden av å ha på besøk:

Lene Wold, Kai Eide, Camara Lundestad Joof, Sumaya Jirde Ali, Ingeborg Eliassen, Anne Sender, Simen Sætre, Sidsel Wold, Nancy Herz, Aage Storm Borchgrevink, Bjørn Westlie, Fredrik Græsvik, Stian Bromark, Jon Gangdal, Torgrim Eggen, Christian Kjelstrup, Nina Grünfeld, Jakob Lothe, Dag Hoel, Arne Vestbø, Frode Grytten og Håvard Rem for å nevne noen forfattere vi har hatt med.

Høsten 2019 tar vi steget videre og lørdag 21. september lanserer vi litteraturfestivalen «Øyo-festivalen». En hel dag med foredrag, debatt og samtaler som tar opp viktige og aktuelle saker i vår samtid.

Tematisk skal vi innom både historie, kunst, samfunnsfag, geografi, naturfag, migrasjon, miljø og bærekraft med totalt 14 forskjellige programposter på tre forskjellige scener på Haugesund folkebibliotek.

Kontakt

Øyo-biblioteket består av:

E-post: post@oyobiblioteket.no

Onsdag 29. januar 2020

Bokomslag for Giganten og Europa uten gass

Øyo-biblioteket deltar på #Klimafestivalen § 112 Haugalandet med to programposter med utgangspunkt i de aktuelle bøkene: «Giganten. Fra Statoil til Equinor: Historien om selskapet som forandret Norge» av Aage Storm Borchgrevink og «Europa uten gass» av Tord Hustveit. Hver med påfølgende samtalepanel.

Sted: Haugesund folkebibliotek
.
Kjøp billett: Ticketco

«Europa uten gass - Er norsk gass broen til nullutslippssamfunnet? v/ Tord Hustveit, Hogne Hongset, Thor Otto Lohne og Alexander Urrang Hauge

I norsk offentlighet hevdes det stadig at Europa vil etterspørre norsk gass frem til 2050. Tord Hustveit har reist på kryss og tvers i Europa. Han har sett en massiv energiomstilling i praksis, en fornybarindustri med stadig større selvtillit, en klimapolitikk som forsterkes og en kullindustri som kjemper mot både gass og fornybar for å beholde markedsandeler.

At Europa vil trenge norsk gass langt inn i fremtiden er en påstand som bygger på en rekke svake forutsetninger – dette vil Hustveit argumentere for i denne samtalen.

I samtalen deltar også tidligere informasjonssjef i Statoil Hogne Hongset og tidligere direktør for kommersiell utvikling i Gassco Thor Otto Lohne. Samtalen blir ledet av journalist Alexander Urrang Hauge.

Fra Statoil til Equinor: Historien om selskapet som forandret Norge v/ Aage Storm Borchgrevink, Hogne Hongset, Einar Tho, Hilde Øvrebekk og Marius Rønnevik.

I boken «Giganten» forteller den prisbelønte forfatteren Aage Storm Borchgrevink for første gang historien om Statoil. Vi følger ledere, ingeniører og tillitsvalgte gjennom skiftende regjeringer og verdensbegivenheter som Sovjetunionens fall og 11.september. Det er en historie som strekker seg gjennom fem tiår – om visjonære lederskikkelser, politiske stridigheter og ufattelig rikdom, men også ulovlige streiker, livsfarlig arbeid og et utlandsengasjement som etterhvert skal koste norske liv.

I denne programposten vil Borchgrevink fortelle om boken og samtale med tidligere informasjonssjef Hogne Hongset om innholdet. I samtalen deltar også redaktør i Haugesunds-avis Einar Tho og kommentator i Stavanger Aftenblad Hilde Øvrebekk og i del to av samtalen vil Tho og Øvrebekk sammen med Borchgrevink reflektere rundt hvordan Equinor kan ta skrittet ut av oljealderen?

Samtalen blir ledet av Marius Rønnevik.

Arrangementene er en del av #Klimafestivalen § 112 Haugalandet.

Emil André Erstad og Kjartan Fløgstad med sine respektive utgivelserMorten Harket med ny bok.

Bokprat med Morten Harket

Morten Harket skal snart ut på en ny verdensturné med a-ha. Tirsdag 3. desember legger imidlertid verdensstjernen turen innom Haugesund og Øyo-biblioteket for å samtale med forfatter Ørjan Nilsson og musikkskribent Audun Vinger om den nye boken «Hjemkomst. Morten Harket 1993-1998».

Boken er et gjensyn med 90-tallet – og historiene om hva som skjedde da Norges største popstjerne gjennom tidene kom hjem.

Vi skal nærme oss aktivisten, klimaforkjemperen, samfunnsaktøren og soloartisten Harket som søkte seg mot høyst utradisjonelle samarbeidspartnere i dette tidsspennet. Audun Vinger, mangeårig skribent og musikkanmelder, nå i Dagens Næringsliv og Jazznytt, vil lede samtalen.

Tirsdag 3. desember 2019 kl. 19:30–22:00.

150,- Billetter får du kjøpt på nett eller på Haugesund folkebibliotek.

Emil André Erstad og Kjartan Fløgstad med sine respektive utgivelserEmil André Erstad og Kjartan Fløgstad.

Tyrkias invasjon av Syria - en introduksjon i utenrikspolitikk

Som om ikke situasjonen i Tyrkia og Syria har vært anspent, bekymringsfull og grusom nok - på hver sin måte, skulle det altså bli enda verre. Etter at USA trakk ut sine styrker mobiliserte Erdogans Tyrkia og rykket inn over grensen og inn i Syria. Det statsløse folket, kurderne, som har kjempet skulder ved skulder mot IS ble latt i stikken. Som i en utenrikspolitisk lasagne, hvor konfliktene mellom etniske grupper, storpolitiske krefter, gamle skillelinjer og uforutsigbare statsledere er sauset sammen, finnes det bare én valuta: Makt. Når historien skal skrives, vil høsten 2019 være perioden da USA overga all sin makt i Midtøsten til Russland?

Emil André Erstad

Øyo-biblioteket har invitert Emil André Erstad, kommunikasjonssjef i Helsingforskomiteen, menneskerettighetsekspert og forfatter av boka «Farvel, Syria - om et land på flukt» til Haugesund. Han vil gi et oversiktsbilde av konflikten og hva som står på spill - både for Syria, Tyrkia, USA, Russland og de statsløse kurderne.

Kjartan Fløgstad

I del to kommer saudabu, forfatter, brageprisvinner Kjartan Fløgstad, aktuell med boka «Due og drone» som i de tre foregående romanene, Magdalenafjorden, Nordaustpassasjen og Grense Jacobselv, utforsker han også her forhold fra andre verdenskrig, internasjonal kapitalisme og øst/vest-konflikt. «I sedvanlig Fløgstad-stil blander han historiske fakta, konspiratoriske framtidsvisjoner..» skriver Dagbladet i sin anmeldelse og triller en sekser på terningen.

I en samtale med Fløgstad stiller vi spørsmål om hvem som får skrive historien, hvordan vi skal forstå Russland og ikke minst om vår egen historie - altså sannheten om vestens triumf, kampen mellom kommunisme og kapitalisme egentlig er slik som vi tror, og forstår vi rekkevidden av versjonen vi har festet vår lit til? Fløgstad har mer tørt krutt enn noensinne.

Vi rydder verdenskartet for de store problemstillingene og kan nok bare love flere spørsmål enn svar.

Arrangementet er et samarbeid med Litteraturfestivalen Falturiltu.

Torsdag 7. november, kl. 18:15 - 19:45. Dørene åpner kl. 18.00

150,- Billetter får du kjøpt på Haugesund folkebibliotek

Frode ThuenFrode Thuen, professor i psykologi.

Barnets beste ved samlivsbrudd

Ett av fire barn i Norge har foreldre som ikke bor sammen. Mer enn 25 prosent av disse har delt bosted, og andelen har økt kraftig de siste tiårene.

Hva er vanskelig og hva kan være fint med å bo halvparten av tiden hos mor og den andre halvparten hos far? Og hva kan gjøre situasjonen best mulig for barna?

Øyo-biblioteket har invitert Frode Thuen, professor i psykologi på Høgskulen på Vestlandet og samlivsspaltist i Aftenposten, til Haugesund for å innlede om delt bosted og hva som er det beste for barnet. Etter innledningen til Thuen vil advokat Ingrid Lauvås lede en panelsamtale med følgene panel:

Tid: Torsdag, 24. oktober, 20:00 - 21:30. Dørene åpner kl. 19.30

Pris 150,-. Billetter får du kjøpt på Haugesund folkebibliotek eller her:
haugesundbibliotek.ticketco.events

Plakat for Øyo-festivalen

Øyo-festivalen 2019

arrangeres «Øyo-festivalen» – Haugesunds første sakprosafestival. En hel dag med foredrag, debatt og samtaler som tar opp viktige og aktuelle saker i vår samtid.

Alt foregår på nyrenoverte Haugesund folkebibliotek i Kirkegata i Haugesund.

Program for Øyo-festivalen 2019

Tid: .
Sted: Haugesund folkebibliotek.

Billett-info her

Foredrag og diskusjoner

Kl. -
Åpningssamtale: Europa – Hva nå? v. Kai Eide, Kristin Clemet, Ingrid Brekke, Nilas Johnsen, Halvor Finess Tretvoll og Tom Hetland

I år er det 30 år siden Berlinmuren falt. En fremtidstro og optimisme er snudd og gjennom hele Europa går det nå en protestvind mot en virkelighet der kontinentet presses fra mange kanter.

Brexit har sørget for at Theresa May har måtte flytte ut av den britiske statsministerboligen, i Frankrike har aksjonister i gule vestene tatt til gatene og uttrykt frustrasjon over politikken til president Emanuel Macron, i Tyrika blir president Erdogan beskyldt for valgfusk og Polen er i ferd med å innføre flertallets demokrati med sterk politisk kontroll og tilsidesetting av maktfordelingsprinsippet og rettsvesenets uavhengighet.

Hva er status for Europa i dag – og hvordan ser fremtiden ut?

Panel:
  • Kai Eide, diplomat og tidligere norsk NATO-ambassadør i Brussel og ambassadør i Stockholm.
  • Kristin Clemet tidigere utdanning og forskningsminister (H) og er idag daglig leder i den liberale tankesmien Civita.
  • Ingrid Brekke, utenriksjournalist i Aftenposten og forfatter.
  • Nilas Johnsen, utenriksjournalist og kommentator i VG og forfatter.
  • Halvor Finess Tretvoll, redaktør og forfatter.
  • Samtalen ledes av Tom Hetland, tidligere sjefsredaktør Stavanger Aftenblad og bokanmelder i Bergens-Tidene.
Kl. -
Sosialdemokrati i en skjebnetid, v. Halvor Finess Tretvoll, Kristin Clemet, Mímir Kristjánsson og Tom Hetland

Hva skjedde med sosialdemokratiet? Bevegelsen som formet Vest-Europa i etterkrigstiden har idag eksistensielle problemer. I Frankrike er Sosialistpartiet i oppløsning. I Tyskland er SPD historisk svake. I Italia tapte Partito Democratico statsministerposten til en koalisjon av populister. Og i Norge tapte Arbeiderpartiet høsten 2017 valget alle trodde partiet skulle vinne. I dette foredraget vil forfatter Halvor Finess Tretvoll prøve å forklare hva som ligger bak denne oppsiktsvekkende utviklingen i europeisk politikk: En samtidig sosialdemokratisk kollaps i en lang rekke land.

Hvor alvorlig er sosialdemokratiets krise, hva skyldes den og hva kan gjøres? Tretvoll har reist gjennom Vest-Europa på jakt etter svar og kommer til Haugesund for å fortelle hva han fant

Etter innledningen til Tretvoll skal Civita-leder Kristin Clemet og forfatter og tidligere nyhetsleder i Klassekampen Mímir Kristjánsson delta i samtale om tematikken som Tretvoll innleder rundt. Samtalen ledes av tidligere sjefsredaktør i Stavanger Aftenblad Tom Hetland.

Kl. -
Ut av skyggene. Den lange veien mot likestilling for innvandrerkvinner, v. Shazia Majid og Silje Hellesen.

Den 25. januar 1973 landet en ung pakistansk kvinne på Fornebu flyplass i Oslo. I ventehallen sto hennes ektemann, med både bolig og jobb ved Oslo Reiseeffektfabrikk. Kvinnen var spent, og lykkelig uvitende om livet som ventet henne i verdens mest likestilte land. Hun var ikke alene, det er kommet tusenvis som henne til Norge. Men i tiår etter tiår levde innvandrer-kvinnene på utsiden av samfunnet, bortgjemt og glemt. Likevel har de oppfostret en generasjon med døtre som knuser patriarkat og glasstak. Den unge kvinnen som kom til Norge for snart femti år siden, skulle med tiden bli mor til fem jenter. En av dem er VGs profilerte kommentator Shazia Majid

I dette foredraget vil Shazia Majid prøve å finne svaret på «Hva har kvinnene vunnet, og hva gikk tapt? Og fortelle om en blind flekk i norsk historie. Dette er kvinnenes fortelling - fra innsiden av patriarkatet.

Etter innledningen vil Silje Hellesen lede en samtale med Majid om boken og tematikken i boken.

Borgerlønn og det europeiske arbeidslivet v. Ingeborg Eliassen, Kristin Clemet, Mímir Kristjánsson og Harald Dale

De nærmeste årene vil føre med seg teknologiske endringer som vil fjerne mange arbeidsplasser. Roboter truer jobbene til både butikkmedarbeidere, reiseagenter, sjåfører og fondsmeglere. Stadig flere skyves ut av et arbeidsliv som ikke trenger dem lenger.

Velferdsstaten som skal sørge for dem, er under press. For å unngå et framtidig sosialt sammenbrudd må vi tenke nytt om forholdet mellom arbeid og kapital, fritid og velferd. Det er her den gamle ideen om borgerlønn har fått ny aktualitet.

Mange land eksperimenter allerede med denne formen for samfunnslønn, og kjente gründere som Elon Musk og Bill Gates diskuterer borgerlønn med nobelprisvinnende økonomer verden over.

Forfatterne Sven Egil Omdal og Ingeborg Eliassen tar i boken «Borgerlønn» den internasjonale diskusjonen om borgerlønn hjem. Blant politikere, forskere, fagforbund og næringsliv i Norge er meningene delte, men det er viktig at vi tar debatten nå. Vi har ikke råd til å la være.

Ingeborg Eliassen kommer til Haugesund og innleder om boken. Etter innledningen vil hun møte journalist, samfunnsdebattant, forfatter og politiker Mimir Kristjansson og tidligere utdanningsminister og nå daglig leder av tankesmien Civita Kristin Clemet til en samtale om borgerlønn og det europeiske arbeidslivet. Samtalen vil bli ledet av tidligere NRK-journalist Harald Dale.

Kl. -
Erdogan - Tyrkias nye sultan, v. Nilas Johnsen og Emil André Erstad

Natten til 16. juli 2016 råder kaos i Tyrkia. I en melding som leses opp på statlig TV, kunngjør landets militære ledelse at regjeringen er avsatt og portforbud innført. Parlamentet bombes, og i gatene ruller stridsvogner.

Men rett etter midnatt trer president Recep Tayyip Erdogan fram og oppfordrer sine tilhengere til å bryte portforbudet, og isteden fylle gatene. Der og da er kuppet over. Før natten er omme, har utrenskningene begynt.

I dette foredraget tar forfatter og journalist Nilas Johnsen deg med på innsiden av Erdogans Tyrkia.

Historien om hvordan Istanbuls ambisiøse borgermester manøvrerer seg fra en fengselscelle til presidentpalasset, er både fascinerende og skremmende. I hvilken retning vil «den nye sultanen» føre landet? Vil demokratiet overleve hos vår NATO-allierte?

Etter innledningen vil kommunikasjonssjef i Den norske Helsingforskomité Emil André Erstad lede en samtale med Johnsen. Erstad har tidligere skrevet en bok om menneskerettighetssituasjonen for syriske flyktninger i Libanon, Jordan og Tyrkia, utgitt med tittelen Farvel Syria (2015). Erstad har over flere år arbeidet tett med situasjonen i Tyrkia og tyrkisk politikk.

Å se en havhest dø – forestillinger og fakta om plast i havet, v. Guri Sogn Andersen og Lene Røkke Mathisen

Kval med magen full av plast, skilpadder og fuglar som er vikla inn i plasttau eller plastposar, forsøpla strender verda over, sjølv der kor det ikkje bur folk. Dei siste åra har me sett utalege bilete på kva konsekvensar den enorme mengda plast i havet har for miljøet og dyrelivet, og det har fått mange til å vakna. Barn og vaksne ryddar strender, både forbrukarar og produsentar ser seg om etter plastfrie alternativ og til og med politikarar og styresmakter rundt om i verda tar grep og forbyr bruk av plastposar, sugerøyr og andre formar for eingongsplast. Ingen kan vel meina anna enn at det er bra og på høg tid, men kva er eigentleg fakta og kva er myter om plastikk i havet? Guri Sogn Andersen er marinbiolog og forskar ved Norsk institutt for vannforskning (NIVA). I boka Å se en havhest dø ryddar ho opp i dette spørsmålet. Ho viser at mange påstandar om plast i havet ikkje stemmer og ho er redd for at den typen feilinformasjon kan skada saka i det lange løp. Det er ingen grunn til å overdriva plastproblemet for det er meir enn stort nok som det er. Andersen framhevar òg at plast ikkje nødvendigvis er eit vonde. I ein del samanhengar er plast det mest fornuftige valet av materiale, sjølv i eit miljøperspektiv. For dei av oss som ynskjer å gjera ein skilnad så gjev Andersen oss ti konkrete råd til å redusera plastsøppel.

Etter innleiinga til Sogn Andersen skal Lene Røkke Mathisen leie ei samtale med Sogn Andersen.

Kl. -
Russland – Norge, v. Bernhard Mohr, Kåre Johan Mjør, Kai Eide og Martin Paulsen

I 2006 flyttet haugesunderen Bernhard Mohr til Moskva – en enslig nordmann på en russisk arbeidsplass på en tid da mange ennå anså at en demokratisk utvikling i Russland var både mulig og sannsynlig. Ti år etter drar han tilbake for å møte de gamle kollegene for å få svar på det ene overskyggende spørsmålet: Hvorfor stemmer russerne på Putin?

Hvorfor fortsetter de å støtte opp under et for vestlige øyne stadig mer undertrykkende regime? Resultatet ble til boken «Hvorfor stemmer russerne på Putin?»

Nå er Mohr i gang med ny bok og denne gang skal det handle om forholdet mellom Russland og Norge. I september kommer Mohr til Haugesund for å samtale om sin kommende bok og dele sin kunnskap om vårt store naboland.

I samtalen deltar også Kai Eide, tidligere norsk NATO-ambassadør i Brussel, og Kåre Johan Mjør, forsker og forfatteren av boken «Russiske imperium».

Samtalen skal ledes av styreleder i Rafto-stiftelsen, Martin Paulsen.

Mitt liv med humler, v. Dave Goulson og Stein Joar Hegland

Dave Goulson er professor i biologi ved University of Sussex i England. Som barn var han nesten besatt av alle former for natur- og dyreliv. Han samlet på alle typer insekter, men det var humlene som fascinerte ham aller mest. I foredraget «Mitt liv med humler» forteller Goulson om sine eventyr og oppdagelser i sitt liv som forsker og ekspert på nettopp humler, på en måte som er så full av humor og smittende vitebegjær at man ikke kan gjøre annet enn å la seg rive med.

Fra barndommens oftest mislykkede eksperimenter til den voksne forskerens banebrytende oppdagelser om humlene, deres gåtefulle liv og ikke minst deres mystiske forsvinning, fører Goulson oss ut i naturen, naturhistorien og vitenskapen. På underholdende og uanstrengt vis belyser han ukjente og uante sammenhenger i insektenes og plantenes globale mikrokosmos, som er like fantastisk som det er skjørt.

Mitt liv med humler er et underholdende foredrag og en grenseløs kjærlighetserklæring til en liten, men betydningsfull skapning. Med sterkt engasjement og varme forteller Goulson alt som er verdt å vite om humler – og litt til. Foredraget bygger på boken « Mitt liv med humler»

Stein Joar Hegland, økolog og førsteamanuensis på Institutt for miljø og naturvitskap på Høgskulen på Vestlandet, leder etterpå en samtale med utgangspunkt i foredraget.

Programposten er i samarbeid med «Miljøsamarbeidet Haugesund, Karmøy og Tysvær.»

Kl. -
Polen - Aske og diamanter, v. Ingrid Brekke og Martin Paulsen

Ingrid Brekke er utenriksjournalist i Aftenposten. Hun har bodd i Berlin i flere år og har dekket saker om Tyskland og det østlige Europa. Hun har tidligere gitt ut bøkene «Da øst ble vest» og «Angela Merkel. Et europeisk drama» til gode anmeldelser.

I høst kommer hun ut med ny bok som har fått tittelen «Polen. Aske og diamanter» og med seg til Haugesund har hun et rykende fersk foredrag om landet i øst med over 40 millioner innbyggere

Etter innlegget til Brekke vil Martin Paulsen, styreleder i Rafto-stiftelsen, lede en samtale med Brekke.

Programposten er i samarbeid med Human-Etisk forbund på Haugalandet.

Havlandet – Historia om havet som skapte Noreg, v. Per Anders Todal

Per Anders Todal har hausta gode kritikkar for boka Havlandet som kom ut i 2018. Boka handlar om den delen av Noreg som ligg under vatn og som er seks gonger større enn den delen som ligg over vassflata. Todal har blitt med forskjellige typar farty rundt om i norske havområde og fjordar og møtt fiskarar, kvalfangarar, forskarar, oppdrettarar og andre som har virket på sjøen, og lagar slik ei geografisk rame rundt forteljinga om havet og kva det har betydd for menneska og for utviklinga av landet. Inn i skildringane frå desse turane og møta flettar han naturvitskap, kysthistorie, mytologi og eiga fiskeglede og kjærleik til havet og vever slik ei historie som skildrar både Noreg og havet på nye måtar. Resultatet er ei kunnskapsrik og medrivande bok. Ein kan vanskeleg skriva om dette temaet i dag utan å koma inn på trusselen som forsuring og forsøpling utgjer for livet i, og dermed ved, havet. Todal er ikkje optimistisk når det gjeld vår evne og vilje til handling og er redd me ikkje vil klara å reversera den potensielt katastrofale utviklinga.

Per Anders Todal er journalist med lang fartstid i vekeavisa Dag og Tid og har tidlegare gjeve ut den kritikarroste sakprosaboka Fanden på flat mark – historier frå Kviterusland og vore redaktør for fleire bøker.

Kl. -
Mamma er trygda v. Mímir Kristjánsson, Merethe Prytz Haftorsen og Karen Hesseberg

Vi snakker om de trygda hele tida. Hver uke på statskanalen sitter et begeistret publikum og roper «Stay trygda!» i kor. De har til og med fått sitt eget verb. Å nave, jeg naver, han navet, hun har navet.

318.244 mennesker hever uføretrygd i Norge. En av dem er Marit Wilhelmsen. Hun er et trygdebeist, en udetonert bombe under velferdsstaten, en trussel mot alt det vi har kjært.

I denne boka forteller sønnen, den profilerte forfatteren, politikeren og samfunnsdebattanten Mimir Kristjansson, den rørende historien om sin mor. Det er en fortelling om tiår med en alvorlig kreftsyk mamma, om drømmer som brast, en familie som går i oppløsning, om å foreta en klassereise bratt nedover. Det er en fortelling om å leve med en mor som har så store smerter at tenåringssønnen ikke ser noen annen mulighet enn å kjøpe hasj til henne i skolegården.

Den hardtslående politiske retorikken som kjennetegner forfatteren – gir Mamma er trygda både en rystende familiehistorie og en innsideskildring av en samfunnsgruppe som ofte omtales, men som sjelden kommer til orde selv.

I etterkant av Kristjanssons innledning vil ansvarlig redaktør i TV Haugaland, Karen Hesseberg, lede en samtale med Mimir Kristjansson og fylkesdirektør i NAV Merethe Prytz Haftorsen.

Med Kristjanssons livserfaringer, Hessebergs helsefaglige bakgrunn og journalistiske egenskaper og Prytz Haftorsens kjennskap til systemet tror vi dette blir en fin time på Haugesund Folkebibliotek.

Hvitekrist - Olav Haraldsson og hans tid, v. Tore Skeie og Alexander Urrang Hauge

På begynnelsen av 1000-tallet raste maktkampen om herredømmet i landene rundt Nordsjøen. Angelsaksernes konge, Æthelred, var herre over et England som var rikt på gull og sølv, men også ustabilt og fullt av egenrådige stormenn. Fra Danmark forsøkte den unge danekongen Knut å erobre hans land. Midt mellom dem sto den ambisiøse norske vikingkongen Olav Haraldsson, en mystisk skikkelse som etter sin død skulle bli til Olav den hellige. Han hadde sin egen agenda.

I dette foredraget vil historiker og forfatter Tore Skeie spenne opp det store lerretet og tar oss med på en forrykende ferd gjennom den turbulente perioden da vikingtiden var på hell og kongeriket Norge var i støpeskjeen. Mens krigsherrer manøvrerte, allierte byttet side og store sølvskatter skiftet hender, rådet vold, brutalitet og ødeleggelser. Samtidig spredte kristendommen seg og skapte langsomt en ny samfunnsorden. Foredraget Hvitekrist gir et friskt blikk på norgeshistorien, hvor vikingtidens mennesker og begivenheter løftes opp og ut av sagaene og inn i en større europeiske sammenheng.

Etter innledningen vil Alexander Urrang Hauge lede en samtale med Skeie om boken og tematikken i boken.

Kl. -
Germania, om hvordan ideologi og nazi-kulturen inntok Berlin, v. Torgrim Eggen

Boken «Berlin : det 20. århundrets hovedstad» har blitt en moderne klassikker for alle som er glad i Berlin. I dette foredraget vil forfatter og en av landets fremste populærkulturelle formidlere Torgrim Eggen på en personlig og ledig måte forteller om det stormannsgale Germania-prosjektet og hvordan ideologi og nazi-kulturen inntok Berlin under andre verdenskrig.

Ytringsfrihetens vilkår i Europa i dag v. Ingrid Brekke, Martin Paulsen, Emil André Erstad og Harald Dale

I denne samtalen retter vi søkelys på journalister sine arbeidsforhold i Europa i dag. Vi hører og leser om en negativ utvikling av den frie presse og det blir stadig vanskeligere å drive kritisk undersøkende journalistikk i land som Tyrkia, Russland, Polen og Ungarn. Til å si noe om dette har vi invitert inn Emil Andre Erstad, forfatter og kommunikasjonssjef i Den norske Helsingforskomité, Martin Paulsen, som sitter i juryen for Fritt Ords og ZEIT-Stiftungs pressepris, og forfatter og Aftenposten-journalist Ingrid Brekke.

Panel:
  • Ingrid Brekke, utenriksjournalist i Aftenposten og forfatter
  • Emil André Erstad, forfatter og kommunikasjonssjef i Den norske Helsingforskomité
  • Martin Paulsen, jurymedlem Fritt Ord og ZEIT-Stiftungs pressepris

Samtalen ledes av Harald Dale, journalist og kommentator. Programposten er i samarbeid med Haugesund Journalistlag.

Populærkulturell festkveld

Kl.
Lyden av Berlin: Torgrim Eggen om David Bowie

David Bowies Berlin-periode var den mest radikale i hans karriere. I et desperat forsøk på å rømme fra sine demoner slo han rot i Berlin sammen med flere andre store kunstnere. Denne byen løftet han til nye kreative høyder og det var her han ga ut sin kjente Berlin-trilogi; «Low», «Heroes» og «Lodger». Få kjenner David Bowie generelt, og hans tid i Berlin spesielt bedre enn Torgrim Eggen, og han vil ta oss med tilbake til denne delte byen som hadde en stor påvirkningskraft på Bowies musikk.

Musikk: Hanne Eidsvåg Andersen

Lyden av Manchester: Bernt Erik Pedersen om The Smiths

Få byer i Europa har vært viktigere for utviklingen av en sound og en scene enn Manchester, og det postindustrielle Manchester er foreviget i Morrisseys musikk. The Smiths, sammen med Stone Roses, Happy Mondays med flere var de største og viktigste bidragsyterne til det som fikk navnet «Madchester». Journalist Bernt Erik Pedersen vil hjelpe oss å bli bedre kjent med både Manchester og The Smiths, og da spesielt bandets ubestridte leder; Morrissey.

Musikk: Bernhard Mohr og Vigleik Winje.

Lyden av Gøteborg: Charlotte Myrbråten om Håkan Hellstrøm

Håkan Hellstrøm er født og oppvokst i Gøteborg, og både byen og den pulserende musikkscenen fra 90-tallet har hatt stor påvirkning på hans musikk. Gøteborg er stadig et tilbakevendende tema i Hellstrøms tekster, og byen ble udødeliggjort gjennom hans første store hit «Känn ingen sorg for migGöteborg». I den anledning er vi veldig glade for at redaktør, teateranmelder og DJ CharlotteMyrbråten skal lose oss gjennom Håkon Hellstrøms musikk i lys av denne spesielle byen.

Etter disse tre innledningene vil Roar Eskil Jacobsen, kulturleder i Haugesunds-avis, lede en samtale med Eggen, Pedersen og Myrbråten med utgangspunkt i de tre innleggene.

Musikk: Marie Amdam

Biletter til Øyo-festivalen 2019

Festivalpass
Pris NOK 200,- pluss avgift (20,-). Innehaver av festivalpass må møte til ønsket arrangement minst 10 minutter før det begynner.
Kjøp festivalpass her!
Enkeltbillett
Pris 150,- pluss avgift (20,-). Kjøpes ved å klikke på lenken «kjøp billett» som vil ligge på hver enkelt programpost. Du kan også bruke lenkene under «arrangement» på våre facebook-sider.
Klikk her for å kjøpe enkeltbillett!
Popkulturell festkveld
Billett til popkulturell festkveld koster 200,- pluss avgift (20,-).
Kjøp billett til popkulturell festkveld her!

Merk

Festivalpass er personlig og kan ikke overdras.

Funksjonshemmede med ledsagerbevis: Det gis fri adgang til våre arrangementer for ledsager ved fremvisning av ledsagerbevis. Ledsager trenger ikke å løse billett.

Det vil også være anledning til å kjøpe billett i døra ved ledig kapasitet.

Spørsmål kan rettes til post@oyobiblioteket.no eller på telefon 90143241