biblioteket

Mandag 8.april:
AVLYST: Du må ikke sove. Wilhelm Reich og psykoanalyse i norge 
v/Håvard friis nilsen og lars ekeland

·· 

Håvard Friis Nilsen gav ifjor ut en av de en av de sterkeste norske sakprosautgivelsene med boken "Du må ikke sove. Wilhelm Reich og psykoanalysen i Norge" Nå kommer Nilsen til Haugesund og Øyo-biblioteket for å holde foredrag basert på den nye boken

Fra fronten i første verdenskrig kom Wilhelm Reich til Wien og ble legestudent - og elev av Sigmund Freud. Fra Norge kom professor Harald Schjelderup til Wien for å lære psykoanalyse. Interessen for psykoanalysen, det ubevisste og seksualiteten fenget hele verden. Men de politiske spenningene var økende, og kampen om ledelsen i den unge analytikerprofesjonen sterk. Reich mente blant veldig mye annet at undertrykt seksualitet kunne føre til fascisme.

Men hvem var Wilhelm Reich, hvorfor ble han så omstridt og hvilket etterlot han i norsk psykiatri? Både Sigurd Hoel og Arnulf Øverland var blant hans pasienter. På mange måter kan Wilhelm Reich framstå som psykiatriens Forrest Gump, som vandrer gjennom et minefelt av europeisk historie, hvor enn han snur seg, eksploderer det rundt ham. At Reich i tillegg hadde en tendens til å ligge med svært mange av sine pasienter, senket ikke temperatur og konfliktnivå. Å lære om Reich er som å se gjennom et prisme som setter psykoanalysen, mellomkrigsårene, den seksuelle revolusjon i et nytt lys.

Foredraget bygger på den kritikerroste boken «Du må ikke sove - Wilhelm Reich og psykoanalysen i Norge» av Friis Nilsen, en bok som fikk strålende anmeldelser. Etter innlegget vil psykolog Lars Ekeland lede samtale med Håvard Friis Nilsen

Kafeèn Hos Carlos er åpen og Norli Haugesund vil selge bøker under arrangementet

Velkommen!

Mandag , 26. februar 2024:
Skogen
v/Anne Sverdrup-Thygeson og Thomas Eide Wennesland

Anne Sverdrup-Thygeson kommer til Øyo-biblioteket i Haugesund.

I sin nye bestselgende og Bragepris-nominerte bok «Skogen» byr Anne Sverdrup-Thygeson på underholdende kunnskap om skogsartenes intrikate samspill og om skogens betydning for vår historie og kultur. Nå kommer hun til Haugesund og Øyo-biblioteket for å holde foredrag basert på den nye boken.

I «Skogen» strekker fortellingen seg gjennom tid og rom, fra en tippoldefars flora til nåtid, og fra et insekts lille liv under en barkebit til de milevide skoglandskapene.

Det nordlige barskogbeltet ligger rundt kloden som et grønt skjerf. Norges skoger utgjør en flik av dette; et rikt økosystem og en vesentlig del av vår identitet. For skogen er myldrende og magisk, rik på arter og myter, og løper som en barnålgrønn renningstråd gjennom hele vår historievev. Fortsatt trenger vi skogens råvarer. Men skogen skal også bevares som hjem for truet artsmangfold, som karbonlager og som et sted for inspirasjon og naturopplevelser. Hvordan skal dette forenes? Og hvordan har århundrer med hogst forandret det norske skoglandskapet, og hva betyr disse endringene – for artene og for oss? Sverdrup-Thygeson leter etter svar, både i de ørsmå og fascinerende detaljene i samspillet mellom arter, og i de store perspektivene.

Sverdrup-Thygeson er en av Norges mest profilerte og entusiastiske formidlere av kunnskap om insekter og natur. Etter foredraget vil Thomas Eide Wennesland lede en samtale med Sverdrup-Thygeson.

Kaféen Hos Carlos er åpen og Norli Haugesund er tilstede med boksalg.

Arrangementet er et samarbeid mellom Øyo-biblioteket, miljøsamarbeidet mellom Karmøy, Tysvær og Haugesund kommune, Besteforeldrenes klimaaksjon Haugalandet og Haugesund Folkebibliotek og mottar støttet fra Rogaland Fylkeskommune. 

Torsdag, 30. november 2023:
Åpent folkemøte: Flotmyr, byutvikling og budsjettforslag til Haugesund kommune

Plankart over Flotmyrområdet

Alle årene med planlegging og godt forankrende ambisjoner om å utvikle en levende bydel på Flotmyr fikk et banesår i form av et kraftkutt i rammene til det nye folkebadet og kulturskolen.

Øyo inviterte derfor posisjon og opposisjonen for å diskutere budsjett, byutvikling og effekten av de foreslåtte kuttene.

De tre annonserte programpostene fra administrasjonen er tatt av plakaten - disse erstattes nå av kommunedirektør Ole Bernt Thorbjørnsen.

Det politiske panelet vil bestå av:

Debatten ledes av Emil Andre Erstad – politisk kommentator  i Vårt Land.

Velkommen!

Onsdag, 1. november 2023:
Hva er god arkitektonisk kvalitet? 
v/ Ida Winge Andersen, Roald Bø og Camilla Hovland

Plakat med deltakere og flyfoto
Velkommen til paneldebatt med Ida Winge Andersen, Roald Bø og Camilla Hovland.

I flere byer enn Haugesund står vi midt i en arkitekturdebatt med stedsforståelse, miljø, stil og arkitektonisk kvalitet som hovedtema.

Selv om det skal ligge strenge kvalitetskrav til grunn for det som bygges – har frustrasjon over våre bygde omgivelser ført til en generell oppvåkning blant folk, hvor bygninger og byens form diskuteres.

Men hvem er det egentlig som legger premissene for hva som er god arkitektonisk kvalitet? Er det sosiale medier, arkitekturopprøret, arkitektene, politikerne, utbyggerne eller kommunen?

Forslaget til detaljregulering for Møllervegen 28, bedre kjent som Kronå, har skapt et sjeldent stort engasjement blant befolkningen. Reaksjonene fra både lekfolk og fagfolk trekker frem at det foreslåtte prosjektet er for stort, for høyt, dårlig tilpasset sine omgivelser og at det mangler arkitektonisk kvalitet, vilje og ambisjon.

Riksantikvaren har derimot gitt forslaget sin velsignelse, etter at han fikk forhandlet inn saltak og rød tre-kledning, men det er altså byen som fortsatt bestemmer om de vil ha det som ligger på bordet. En langdryg prosess er selvsagt frustrerende, men kanskje samtidig betegnende for verdien av prosjektet.

Denne kvelden vil vi derfor sette av til å diskutere Hva er god arkitektonisk kvalitet og hvem skal gi oss det?

Ida Winge Andersen vil holde et åpningsforedrag om tema før kveldes gjester deltar i en panelsamtale.

Deltakere:

Kvelden arrangeres i samarbeid med Rogaland BoBy.

Lørdag, 30. september:
Øyo-festivalen 2023 

Kollasje over deltaker på festivalen
Som vanlig har festivalen en spennende deltakerliste.

Årets sakprosa-festival retter søkelyset mot to faktorer som går hånd i hånd: Sannhet og Makt. Men hva er sant, og hvem har makt? Denne lørdagen vier vi fullstendig til store tema som både preger samfunn og individ.

Hva er sannheten om situasjonen i Ukraina, norsk dyrevelferd, tysk historie, norsk politikk, seksuell trakassering, psykoanalysen i Norge og livet i en blokk på Bjerke?

Det er mer viktig enn noen gang og oppsøke kunnskap, utfordre seg selv og andre, delta i et fellesskap og reflektere over hva det vil si å være borger i et samfunn. I Øyo-biblioteket tror vi på å holde hodet kaldt og hjertet varmt - og vi håper du blir med oss gjennomen hel dag med samtaler, foredrag og debatt.

Deltakere

Program

I krig og ærlighet er alt tillatt - sannheten om Ukraina-Russland-krigen.
v/ Cecilie Hellestveit, Erika Fatland og Sten Inge Jørgensen
Kl. 11.00-12.00, sted: Haugesund rådhus, Bystyresalen.

Krigen mellom Russland og Ukraina rir Europa, Nato og verden som et mareritt og ingenting tyder på at fred er innen rekkevidde. Krigsforbytelser, konvensjonell krig og skyttergravtraumer går hånd i hånd. Aner vi ringvirkningene av volden som utspiller seg dag ut og dag inn? Ingen vet hvor mange unge menn og sivile som er drept. Men hvor lenge kan Russland holde det gående, faller Vladmir Putin samtidig som felttoget avsluttes og hvordan skal Europa-kartet se ut i fremtiden. Forfatter, folkerettsekspert, konfliktforsker og utenrikspolitisk kommentator Cecilie Hellestveit innleder.

Etter innledningen blir det samtale mellom Hellestveit og forfatter Erika Fatland.

Fatland har mottatt en rekke priser og bøkene hennes er oversatt til 20 språk. Mest aktuelle bøker knyttet til denne samtalen er bøkene hennes «Sovjetistan» og Grensen.

Samtalen ledes av utenriksjournalist og forfatter Sten Inge Jørgensen.

Tyskland - historien om mange land som ble ett
v/ Erik Fosnes Hansen og Sten Inge Jørgensen
Kl. 12.15 -13.00, sted: Haugesund rådhus, Bystyresalen.

Tysklands historie er fascinerende. Fra de grusomste avgrunner i første og andre verdenskrig, har landet svingt seg opp til å bli en stormakt. Norges største handelspartner er et land mange nordmenn forholder seg til, men få kjenner godt. Historisk har Tyskland hatt stor betydning for vår utvikling i Skandinavia, gjennom Luthers reformasjon, Gutenbergs trykkekunst og kulturelle impulser gjennom århundrer.

I denne programposten vil Erik Fosnes Hansen, en av landets fremste forfattere, gi oss en innføring i tysk historie, kultur og samfunnsliv. Etter innlegget til Hansen vil forfatter, utenriksjournalist og tyskland-kjenner Sten Inge Jørgensen lede en samtale med Fosnes Hansen.

Programposten bygger på boken «Tyskland på 200 sider. Historien om mange land som ble ett»

Giske, #metoo og varsling i Ap - og det vonde spørsmålet: var det verdt det?
v/ Heidi Helene Sveen
Kl. 13.15 - 13.45, sted: Haugesund rådhus, Bystyresalen.

- Etter lange og vanskelige vurderinger har jeg kommet fram til at det er riktig å gi beskjed om upassende seksuell oppmerksomhet fra Trond Giske. #Metoo

Hva skjedde egentlig i Giske-saken og hvordan kan det vokse fram en kultur, i et politisk parti, som tillater seksuell trakassering?

Varslernes historier ble forvaltet av andre, og andre skulle til slutt felle en dom over dem. I mediene ble sakene diskutert på måter det var umulig for varslerne å kjenne seg igjen i. De ble mistenkeliggjort og motivene for å varsle ble trukket i tvil. Men hva var det egentlig de forsøkte å fortelle oss?

I dette foredraget vil forfatter Heidi Helene Sveens fortelle varslerne sin historie. Og ved å lytte til dem får vi som samfunn en mulighet til å se oss selv i speilet. For varslersakene handler ikke bare om Arbeiderpartiet, men om kulturelle og strukturelle faktorer som ikke bare muliggjør, men også bidrar til å legitimere maktmisbruk og seksuell trakassering i vårt samfunn.Foredrag bygger på boken «Varslerne - en fortelling om Giske-saken»

Blokka på Bjerke: tretten år i tredje etasje
v/ Bjørn Hatterud
Kl. 14.00 - 14.35, sted: Haugesund rådhus, Bystyresalen.

I tretten år har forfatter, kunstkritiker og musiker Bjørn Hatterud bodd i blokk i Groruddalen i Oslo. I 1961 flyttet 48 heldige familier inn i de tolv etasjene. Da Bjørn flyttet inn, var mange av beboerne gamle. Bjørn ble nær venn med gjentatte av naboene, som krigsseileren Bjarne, som bodde vegg i vegg med Bjørn, og Ester i første etasje, som en gang var en fattig jente på Langøyene.

På tretten år har bydelen Bjerke gått fra å være et slitent nabolag til et populært boområde. På samme tid har Hatterud gått fra uføretrygd og et bunnpunkt i livet, til karriere med verv, priser og nye muligheter. Hatterud skal nå flytte fra Bjerke og i dette foredraget vil han se tilbake på årene i blokken og folkene han har møtt.

Historien «Blokken på Bjerke» er en gripende fortelling om Hatterud, livet i de tolv etasjene, sorger og gleder, nære vennskap og endringene som har skjedd med både området, blokken og Hatterud selv.

Foredraget bygger på den rykende ferske og kritikerroste boken «Blokka på Bjerke»

 

Rikt er et folk som har skogen. Lokalpolitikkens særegne jævlighet
v/ Amalie Kasin Lersang - Ada Scheffler
Kl. 14.45 - 15.15, sted: Haugesund rådhus, Bystyresalen.

Amalie Kasin Lerstang debuterte i 2014 med romanen Europa, som hun mottok Tarjei Vesaas debutantpris for. Hennes første diktsamling, Vårs, kom i 2018 og ble nominert til LOs litteraturpris.

Rikt er et folk som har skogen (2023) er hennes andre roman og er en historie om avmakt, om menneskets forhold til naturen som går tapt, om en altoppslukende forelskelse og frykten for å være en hemsko for utviklinga.

I lokalavisa leser Eva Brattheim at en firefelts europavei skal bygges rett gjennom skogen hun elsker å gå tur i. For Eva er saken klar, veien må stanses. Men hvordan?

Med hjelp fra en handlekraftig søster forsøker Eva å navigere i kommunens byråkratiske strukturer og lokalsamfunnets hierarki.

For å samtale med Lerstang har Øyo-festivalen fått fatt på Ada Scheffler som er godt kjent med kommunens, til tider, ugjennomtrengelige mur av hensyn, interessekonflikt, makt og faglige vurderinger. I over ti år har hun jobbet som byutvikler i Haugesund kommune og har sett alt fra profesjonelle utbyggere som påvirker planprosesser til folkelig motstand og mobilisering i møte med dårlig arkitektur og nedbygging av kulturverdier. Scheffler vil dra veksel på sin profesjonelle bakgrunn, men det er forfatteren og boka som spiller hovedrollen i samtalen.

Bokbadet vil kretse rundt makt, avmakt, påvirkning, medvirkning – og ikke minst naturen og kjærligheten.

Wilhelm Reich - en historie om psykoanalyse, seksuell revolusjon og om alltid å være der det smeller.
v/ Håvard Friis Nilsen og Lars Ekeland
Kl. 16.15 - 17.00, sted: Haugesund folkebibliotek

Fra fronten i første verdenskrig kom Wilhelm Reich til Wien og ble legestudent - og elev av Sigmund Freud. Fra Norge kom professor Harald Schjelderup til Wien for å lære psykoanalyse. Interessen for psykoanalysen, det ubevisste og seksualiteten fenget hele verden.

Men de politiske spenningene var økende, og kampen om ledelsen i den unge analytikerprofesjonen sterk. Reich mente blant veldig mye annet at undertrykt seksualitet kunne føre til fascisme.

 

Men hvem var Wilhelm Reich, hvorfor ble han så omstridt og hvilket etterlot han i norsk psykiatri? Både Sigurd Hoel og Arnulf Øverland var blant hans pasienter.

 

På mange måter kan Wilhelm Reich framstå som psykiatriens Forrest Gump, som vandrer gjennom et minefelt av europeisk historie, hvor enn han snur seg, eksploderer det rundt ham. At Reich i tillegg hadde en tendens til å ligge med svært mange av sine pasienter, senket ikke temperatur og konfliktnivå. Å lære om Reich er som å se gjennom et prisme som setter psykoanalysen, mellomkrigsårene, den seksuelle revolusjon i et nytt lys.

 

Foredraget bygger på den kritikerroste boken «Du må ikke sove - Wilhelm Reich og psykoanalysen i Norge» av Friis Nilsen, en bok som fikk strålende anmeldelser.Etter innlegget vil psykolog Lars Ekeland lede samtale med Håvard Friis Nilsen

Til dyrene - sannheten om norsk dyrevelferd
v/ Norun Haugen
Kl. 17.15 - 18.00, sted: Haugesund folkebibliotek

I 2019 ble Norun Haugen tildelt Fritt Ords honnør for sitt undercover-prosjekt i norsk kjøttindustri som ble vist i dokumentarfilmen Griseindustriens hemmeligheter.

Bakgrunnen var at Haugen i en femårsperiode gikk undercover for å dokumentere hvordan dyrene behandles i den norske kjøttindustrien. Erfaringene fra slakterier, gårder, rugeri og dyretransport var den samme - norske dyr lider i stor skala og det er stadig mange og alvorlige brudd på dyrevelferdsloven. Dyrenes vern kommer gjerne sist i rekken i jakten på marginer og profitt.

I dette foredraget får vi bli med inn i gangene på slakterier, i binger på gårdene, i avhørsrom hos Økokrim og i korridorene på Stortinget. Haugen gir et unikt innblikk i hvordan landbruksdyrene våre behandles og hvorfor det er så vanskelig å få til politiske endringer.

Norun Haugen er også åpen om hva det har kostet henne å gå undercover og hva slags motstand hun møter i sitt arbeid for dyrene. Hun viser samtidig at det finnes løsninger som fremmer dyrevelferd, både til vårt eget og dyrenes beste.

Foredraget bygger på den kritikerroste boken «Til dyrene – sannheten om norsk dyrevelferd».

Tenketank – et kjærlighetsbrev til partipressen?
v/ Magnus Marsdal - Lars Peder Nordbakken
Kl. 18.15 -19.00, sted: Haugesund folkebibliotek

Øyo-festivalen vil gi to sentrale aktører, fra tenketanker på høyre og venstresiden, god tid til å samtale om makt og sannhet: «Kan tenketankene være elitistiske og antidemokratiske institusjoner som kupper partiene sitt eget arbeid med politikkutforming?», «Hvilken rolle spiller de politiske tenketanken i andre land (USA)?», «Hva er hovedproblemet med verdensbildet til de liberale og venstrevridde?», «Hvem er det som finansierer deres tenketank? Og hvordan påvirker finansieringskilden hva dere kan presentere som sant, og hvem sin makt dere vil øke?»

Lars Peder Nordbakken er siviløkonom, forfatter og jobber i Civita, som er en liberal tankesmie med et ideelt mål. Civita skal formidle kunnskap og ideer som er tankevekkende og utvider rommet for den politiske debatt. Civita skal fremme, ikke bare forklare, betydningen av liberale verdier, verdier de mener er helt avgjørende for individets frihet.

Magnus E. Marsdal er forfatter, journalist og sammen med Mimir Kristianson driver han den populære og venstrevridde podcasten Mimir&Marsdal. Han er leder av Manifest Tankesmie som ønsker å sette dagsorden i norsk politikk gjennom et kunnskapsbasert, folkelig opplysningsarbeid. De dokumentere samfunnsproblemer, analysere årsaker og lansere løsninger som fremmer deltakelse, demokrati og rettferdighet.

Historiens hjul og vannets makt. Da England og Europa vant, og Kina og Asia tapte
v/ Terje Tvedt
Kl. 19.15 - 20.15, sted: Haugesund folkebibliotek

Professor Terje Tvedt er de siste årene blitt en populær forfatter med sine bøker om bistand, innvandring og vann. I sin kommende bok «Historiens hjul og vannets makt» legger Tvedt frem en ny analyse av fremveksten av den moderne verden og den industrielle revolusjon med konsekvenser for hvordan vi ikke bare forstår en av de viktigste hendelsene i verdenshistorien, men for hvordan vi tenker om historien generelt.

Tvedt kommer til Haugesund for å snakke om boken, som er basert på flere tiår med forskning og på reiser rundt om i store deler av verden. Han sammenligner hele 11 land - Kina, Japan, India, Det osmanske imperiet, Italia, Spania, Tyskland, Russland, Frankrike, Nederland og Storbritannia - i en periode på omtrent 500 år frem til slutten av den første industrielle revolusjonen.

Tvedt viser også hvordan behovet for å forstå denne fremveksten av den moderne verden er viktigere nå enn på lenge, fordi maktforholdet i verden er i ferd med å skifte tilbake til Asia og Kina etter at Europa og Vesten har dominert århundrene etter at Storbritannia - denne lille regnfylte øya i Nordsjøen - ledet verden inn i den industrielle tidsalder. Spørsmål er om vi nå lever ved starten av en fjerde industriell revolusjon og usikkerheten om hvor den vil føre oss, gjør også spørsmålet om hva som skjedde under den første industrielle revolusjonen mer interessant.

Støttespillere

Arrangementet støttes av: Norsk Journalistlag, Haugesund Journalistlag, Gassco, Høgskulen på Vestlandet, Fritt Ord og Haugesunds Avis, og blir til i samarbeid med Haugesund folkebibliotek, Hos Carlos og Norli Haugesund.

Om Øyo-biblioteket

Øyo-biblioteket er en frivillig og ideell forening i Haugesund som setter søkelys på bøker og forfattere som tar opp viktige samtidspørsmål. Dette gjør vi ved å arrangere åpne forfattermøter.

Siden 2015 har vi ønsket å legge til rette for folkelige møter mellom forfattere og lesere av samtidslitteratur, med særlig vekt på sakprosa. Og med over 100 arrangement bak oss har vi gitt et viktig bidrag til kulturlivet i Haugesundsregionen ved å skape gode møter for kunnskapsformidling, debatt og samfunnsengasjement.

Her er noen av gjestene vi har hatt gleden av å ha på besøk:

Cecilie Hellestveit, Kai Eide, Anne Sverdrup-Thygeson, Kristin Solberg, Camara Lundestad Joof, Sumaya Jirde Ali, Morten Hammerborg, Thomas Hylland Eriksen, Erika Fatland, John Peder Egenæs, Astrid Sverresdotter Dypvik, Ingrid Brekke, Øivind Bratberg, Lisa Esohel Knudsen, Frode Heimlich Pedersen, Erik Fosnes Hansen, Sten Inge Jørgensen, Andreas Selliaas, Ane Tusvik Bonde, Emil Andre Erstad, Kristin Clemet, Ingeborg Eliassen, Morten Jentoft, Bernhard Mohr, Anne Sender, Simen Sætre, Sidsel Wold, Nancy Herz, Aage Storm Borchgrevink, Bjørn Westlie, Fredrik Græsvik, Stian Bromark, Jon Gangdal, Torgrim Eggen, Christian Kjelstrup, Nina Grünfeld, Jakob Lothe, Dag Hoel, Arne Vestbø, Frode Grytten og Håvard Rem.

Høsten 2019 tok vi steget videre og lørdag, 21. september lanserte vi litteraturfestivalen «Øyo-festivalen». En hel dag med foredrag, debatt og samtaler som tar opp viktige og aktuelle saker i vår samtid. Fram til og med i dag har vi arrangert festival én gang i året.

Kontakt

Øyo-biblioteket består av:

E-post: post@oyobiblioteket.no
Vipps Øyo-bibilioteket: 549820